Πολλοί δεν χρησιμοποιούν ποτέ το φλας καθώς αγνοούν τις βασικές αρχές χρήσης τους και πότε πρέπει να το ενεργοποιήσουν.

Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε πως και σε ποιες περιπτώσεις θα ήταν καλό να γίνει χρήση φλας στις φωτογραφίες μας.

nikon sb700

Πότε να χρησιμοποιείτε φλας σε εσωτερικούς χώρους

Η χρήση φλας σε εσωτερικό χώρο είναι η πιο συνηθισμένη και προφανής. Για βέλτιστο αποτέλεσμα το ιδανικό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε εξωτερική μονάδα φλας η οποία θα κρέμεται στο ταβάνι ή σε κάποιον τοίχο. Αυτό θα δώσει ένα πιο φυσικό τόνο.

Το φλας θα πρέπει να βρίσκεται στο πλάι του σε σχέση με τον φακό. Όχι στην ίδια γωνία(πχ από πάνω) καθώς σε αυτή την περίπτωση το αποτέλεσμα θα είναι θολό.

side flash example

Χρήση φλας στις φωτογραφίες εξωτερικών χώρων την μέρα

Λιγότερο προφανές σε σχέση με τους εσωτερικούς χώρους αλλά και πάλι πολύ σημαντικό.

Όλοι έχουμε βρεθεί να βγάζουμε φωτογραφίες σε χώρο με πολύ ήλιο και το θέμα σας να βγαίνει απλά σαν μια σιλουέτα χωρίς να ξέρετε πως να το διορθώσετε.

Το φλας λειτουργεί ως δεύτερη πηγή φωτός, γεμίζοντας περιοχές όπου η εικόνα έχει μικρότερη έκθεση λόγω του τρόπου μέτρησης της φωτογραφικής μηχανής που δίνει προτεραιότητα σε ένα διαφορετικό τμήμα του πλαισίου, όπως ο ήλιος στη φωτογραφία παρακάτω:

flash sun

Πότε δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε φλας

Σε events με πολύ κόσμο και μακρυά από το αντικείμενο

Έστω ότι είστε 10 μέτρα από την σκηνή που θέλετε να φωτογραφίσετε. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να φωτίσετε το πολύ μέχρι 5 μέτρα και αυτό με κακό αποτέλεσμα. Η χρήση φλας στις φωτογραφίες αυτές είναι ανούσια.

Αυτό που πρέπει να κάνετε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα είναι να βάλετε την κάμερα σας στη χειροκίνητη χρήση και να ρυθμίσετε σωστά το ISO , την έκθεση και την ταχύτητα του κλείστρου .

Περισσότερα για τις νυχτερινές φωτογραφίες μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο μας: Συμβουλές για να τελειοποιήσετε τις νυχτερινές φωτογραφίες σας

flash crowd

μη επιθυμητό αποτέλεσμα

Όταν δεν θέλετε να τραβήξετε την προσοχή

Προφανές αλλά τι κάνουμε αν δεν έχουμε αρκετό φως ; Για να μην γυρίσουν να σας κοιτάξουν όλοι απλά θα πρέπει να κάνετε κάποιες ρυθμίσεις. Το πιο εύκολο και συνηθισμένο που μπορείτε να κάνετε, είναι να μεγαλώσετε την έκθεση και το ISO.

Αυτό σας επιτρέπει να τραβήξετε φωτογραφίες με καλή έκθεση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, όπως σε εσωτερικούς χώρους.

indoor no flash