Ένας από τους τρεις πυλώνες της φωτογραφίας είναι το ISO,μαζί με την ταχύτητα κλείστρου και το διάφραγμα. Όπως και με τις δύο αυτές ρυθμίσεις, το ISO ελέγχει τη φωτεινότητα των φωτογραφιών σας. Eίναι μια κρίσιμη ρύθμιση εάν θέλετε να έχετε τις καλύτερες δυνατές εικόνες.

Τι είναι το ISO ;

Σε πολύ βασικούς όρους, το ISO είναι απλά μια ρύθμιση κάμερας που θα φωτίζει ή θα σκουραίνει μια φωτογραφία. Καθώς αυξάνετε τον αριθμό ISO, οι φωτογραφίες σας θα είναι σταδιακά φωτεινότερες. Για το λόγο αυτό, το ISO είναι ένα καλό εργαλείο που σας βοηθά να φωτογραφίζεται σε σκοτεινά περιβάλλοντα ή να είστε πιο ευέλικτοι όσον αφορά τις ρυθμίσεις του ανοίγματος και της ταχύτητας κλείστρου.

Ωστόσο, η αύξηση του ISO έχει συνέπειες. Μια φωτογραφία που λαμβάνεται σε πολύ υψηλή τιμή ISO θα έχει πολλούς κόκκους, επίσης γνωστούς ως θόρυβος. Αυτό δεν είναι επιθυμητό.Έτσι, η φωτεινότητα μιας φωτογραφίας μέσω του ISO είναι πάντα μια ανταλλαγή. Θα πρέπει να αυξήσετε το ISO σας μόνο όταν δεν μπορείτε να φωτίσετε τη φωτογραφία με ταχύτητα κλείστρου ή διάφραγμα αντίθετα. Για παράδειγμα, η χρήση μεγαλύτερης ταχύτητας κλείστρου θα προκαλούσε θόλωση .

Παραδείγματα

Συνηθισμένες τιμές ISO

Κάθε κάμερα έχει διαφορετικό εύρος τιμών ISO (μερικές φορές αποκαλούμενες ταχύτητες ISO) που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Ένα συνηθισμένο είναι το εξής:

ISO 100 (χαμηλό ISO)
ISO 200
ISO 400
ISO 800
ISO 1600
ISO 3200
ISO 6400 (υψηλό ISO)

Πολύ απλά, όταν διπλασιάζετε την ταχύτητα ISO σας, διπλασιάζετε τη φωτεινότητα της φωτογραφίας. Έτσι, σε φωτογραφία στο ISO400 θα είναι διπλάσια από το ISO200, η οποία θα είναι διπλάσια από το ISO100.

Το χαμηλότερο φυσικό ISO στη φωτογραφική σας μηχανή είναι το “βασικό ISO”. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική ρύθμιση, διότι σας δίνει τη δυνατότητα να παράγετε την υψηλότερη ποιότητα εικόνας, ελαχιστοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερο την ορατότητα του θορύβου. Ορισμένες παλαιότερες DSLR και αρκετές σύγχρονες φωτογραφικές μηχανές, έχουν βάση ISO 200, ενώ οι περισσότερες σύγχρονες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές έχουν βάση ISO 100. Ιδανικά, θα πρέπει πάντα να προσπαθείτε να κολλήσετε στη βάση ISO για να πάρετε την υψηλότερη ποιότητα εικόνας. Ωστόσο, δεν είναι πάντα δυνατό να το κάνετε αυτό, ειδικά όταν εργάζεστε σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Ποιο ISO πρέπει να χρησιμοποιήσεις?

Πολλοί φωτογράφοι κατανοούν τα βασικά στοιχεία του ISO, αλλά δεν είναι σίγουροι ποια τιμή ISO θα επιλέξουν . Στην πράξη, υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο η κάμερά σας επιτρέπει μια τόσο μεγάλη ποικιλία ρυθμίσεων ISO: Οι διαφορετικές καταστάσεις απαιτούν διαφορετικά ISO. Παρακάτω, θα καλύψουμε μερικά από τα κοινά σενάρια που μπορεί να συναντήσετε.

Πότε να χρησιμοποιήσετε χαμηλό ISO:

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, θα πρέπει πάντα να προσπαθείτε να κολλήσετε στο χαμηλότερο ISO (βάση ISO) της φωτογραφικής μηχανής σας, το οποίο είναι συνήθως ISO 100 ή 200, όποτε μπορείτε. Αν υπάρχει αρκετό φως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χαμηλό ISO και να ελαχιστοποιήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο την εμφάνιση του θορύβου.

Ακόμη και σε αμυδρά ή σκοτεινά περιβάλλοντα, ίσως εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε χαμηλό ISO. Για παράδειγμα, αν έχετε τοποθετήσει τη φωτογραφική σας μηχανή σε τρίποδο ή κάθονται εντελώς σε τραπέζι. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια ένα χαμηλό ISO και να φωτίσετε τη φωτογραφία σας μέσω μιας μεγάλης ταχύτητας κλείστρου, επειδή δεν θα εισάγετε το κούνημα της μηχανής.

Πότε να χρησιμοποιείτε υψηλό ISO:

Παρόλο που είναι ιδανικό να χρησιμοποιείτε χαμηλά ISO, θα υπάρχουν αρκετοί χρόνοι όταν απαιτείται ένα υψηλό ISO για να τραβήξετε μια καλή φωτογραφία στην πρώτη θέση. Ο απλός λόγος είναι ότι συχνά αγωνίζεστε εναντίον της θαμπάδας της κίνησης και θα χρειαστεί να επιλέξετε ανάμεσα σε μια απότομη φωτογραφία σε υψηλό ISO ή μια θολή φωτογραφία σε χαμηλό ISO.

Θα πρέπει να αυξήσετε το ISO όταν δεν υπάρχει αρκετός φωτισμός ώστε η κάμερα να τραβήξει μια ευκρινή, φωτεινή φωτογραφία με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Σε εσωτερικούς χώρους χωρίς φλας, ρυθμίζουμε πάντα το ISO πιο ψηλά για να καταγράφει η στιγμή χωρίς να προκληθεί θόλωση. Ή, όταν φωτογραφίζετε εξαιρετικά γρήγορη κίνηση όπως στην παρακάτω εικόνα , η αύξηση του ISO σας είναι συχνά απαραίτητη.

Αυτόματο ISO:

Στις περισσότερες κάμερες, υπάρχει μια ρύθμιση για το Auto ISO, το οποίο λειτουργεί εξαιρετικά σε περιβάλλοντα χαμηλού φωτισμού. Η ομορφιά αυτής της ρύθμισης είναι ότι εισάγετε το μέγιστο ISO που είστε διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσετε, έτσι ώστε η φωτογραφική μηχανή να μην διασχίσει αυτό το όριο. Προσωπικά, αν θέλω να περιορίσω το μέγεθος του θορύβου σε μια φωτογραφία, θα ρυθμίσω το μέγιστο μου ISO σε κάτι όπως το ISO 800, 1600 ή το 3200. Το μειονέκτημα είναι ότι η κάμερα θα αρχίσει να χρησιμοποιεί προοδευτικά μεγαλύτερες ταχύτητες κλείστρου αν φτάσει αυτά τα ISO όρια, γεγονός που οδηγεί σε μεγαλύτερη θολή κίνηση. Όλα είναι ένα συμβιβασμό!

Ελαχιστοποίηση θορύβου και μεγιστοποίηση της ποιότητας εικόνας:

Ορισμένοι φωτογράφοι πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να τραβήξετε εικόνες υψηλής ποιότητας είναι να χρησιμοποιήσετε τη βάση ISO 100%. Ωστόσο αυτό δεν είναι αλήθεια. Μερικές φορές, θα βρίσκεστε σε σκοτεινά περιβάλλοντα όταν δεν έχετε άλλη επιλογή από το να χρησιμοποιήσετε υψηλότερο ISO.

Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε βάση ISO μόνο όταν υπάρχει αρκετό φως για να το κάνετε. Μην προσπαθήσετε να εξαναγκάσετε το ISO 100 σε σκοτεινό περιβάλλον ή οι φωτογραφίες σας θα βγουν πολύ σκούρες. Ομοίως, εάν χρησιμοποιείτε μια γρήγορη ταχύτητα κλείστρου για να τραβήξετε κίνηση, είναι ουσιαστικά η ίδια με τη λήψη φωτογραφιών σε σκοτεινό περιβάλλον (δεδομένου ότι περιορίζετε αυστηρά τον χρόνο που ο αισθητήρας κάμερας μπορεί να τραβήξει φωτισμό). Έτσι, για ορισμένα είδη αθλημάτων και φωτογραφίας δράσης, ένα υψηλό ISO μπορεί να είναι η μόνη επιλογή σας.

Για να μεγιστοποιήσετε την ποιότητα της εικόνας σας, ακολουθούν τα τέσσερα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε:

  • Επιλέξτε τη ρύθμιση διαφράγματος που θα σας προσφέρει το επιθυμητό βάθος πεδίου.
  • Ρυθμίστε το ISO σας στη βασική του τιμή και ρυθμίστε την ταχύτητα του κλείστρου σε οποιαδήποτε ρύθμιση παρέχει την κατάλληλη έκθεση.
  • Εάν το θέμα σας είναι θολές, αυξήστε σταδιακά το ISO σας και χρησιμοποιήστε μεγαλύτερη ταχύτητα κλείστρου έως ότου εξαφανιστεί η θαμπάδα κίνησης.
  • Εάν το ISO σας είναι πολύ υψηλό και εξακολουθείτε να έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε ένα ευρύτερο άνοιγμα, ανοίξτε το μέχρι να φτάσει το ISO σε ένα πιο εύχρηστο επίπεδο, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να θυσιάσετε κάποιο από το επιθυμητό βάθος πεδίου.

Αυτό είναι μόνο που χρειάζεται! Αν ακολουθήσετε αυτά τα βήματα, θα αποτυπώσετε τη μέγιστη ποιότητα εικόνας κάθε φορά. Θα βρείτε την ιδανική ισορροπία μεταξύ θορύβου, θολώματος κίνησης και βάθους πεδίου.