Η έκθεση μιας φωτογραφίας καθορίζει πόσο φωτεινή ή σκοτεινή θα εμφανιστεί μια εικόνα όταν αυτή έχει ληφθεί από τη φωτογραφική σας μηχανή. Το πιστεύετε ή όχι, αυτό καθορίζεται από τρεις ρυθμίσεις κάμερας: Διάφραγμα, ISO και Ταχύτητα κλείστρου (το “τρίγωνο έκθεσης”). Τελειοποιώντας την  χρήσης τους αποτελεί σημαντικό βήμα για να βγάζετε καλές φωτογραφίες.

Πριν προχωρήσετε παρακάτω, σιγουρευτείτε ότι έχετε διαβάσει τα τρία βασικά άρθρα που θα σας βοηθήσουν στην κατανόηση της Έκθεσης:

Τι είναι η έκθεση;

Στη φωτογραφία, η έκθεση είναι απλώς η ποσότητα φωτός που φτάνει στον αισθητήρα ή την ταινία της φωτογραφικής μηχανής σας. Είναι σημαντικό να καθορίσετε πόσο φωτεινά ή σκοτεινά εμφανίζονται οι εικόνες σας. Η ταχύτητα κλείστρου και το διάφραγμα είναι οι μόνες ρυθμίσεις της κάμερας που επηρεάζουν την έκθεση. Επιπλέον, η φωτεινότητα ή η σκίαση της εικόνας στον υπολογιστή σας θα επηρεάσει τη φωτεινότητα της, και έτσι θα αλλάξετε τη ρύθμιση ISO – παρόλο που αυτές δεν αποτελούν μέρος της έκθεσης, αφού δεν αλλάζουν πόση φως φτάνει στον αισθητήρα της κάμεράς σας.

Όσο απλό και να ακούγεται η έκθεση μπερδεύει πολύ συχνά ακόμα και πολύ έμπειρους φωτογράφους. Ο λόγος? Ανεξάρτητα από τη σκηνή, ένα ευρύ φάσμα ταχύτητας κλείστρου, διάφραγμα και ρυθμίσεις ISO θα οδηγήσει σε μια φωτογραφία με τη σωστή φωτεινότητα. Δεν έχετε “τελειοποιήσει την έκθεση” μόλις μπορείτε να τραβήξετε μια φωτογραφία που είναι η σωστή φωτεινότητα. Ακόμη και η  Αυτόματη Λειτουργία της φωτογραφικής μηχανής σας μπορεί να το κάνει αυτό τις περισσότερες φορές. Αντ ‘αυτού, η σωστή έκθεση σε μια φωτογραφία είναι για τη βελτιστοποίηση της ισορροπίας των ρυθμίσεων για να έχετε την εμφάνιση που θέλετε σε άλλες περιοχές της φωτογραφίας, όπως το βάθος πεδίου και η ευκρίνεια.

Το τρίγωνο της Έκθεσης

Το άνοιγμα, η ταχύτητα κλείστρου και το ISO συνθέτουν τις τρεις πλευρές του τριγώνου έκθεσης. Συνεργάζονται για να παράγουν μια φωτογραφία που είναι σωστά εκτεθειμένη. Εάν αλλάξει μια μεταβλητή, τουλάχιστον μία από τις άλλες πρέπει να αλλάξει για να διατηρηθεί η σωστή έκθεση.

Πριν πάμε πολύ μακριά, ας αρχίσουμε τη συζήτησή μας, μιλώντας για το “stop”. Η κατανόηση του τι είναι το stop , είναι το κλειδί για την κατανόηση του τριγώνου έκθεσης. Στη φωτογραφία, ενα stop αναφέρεται στον διπλασιασμό ή στη μείωση κατά το ήμισυ της ποσότητας του φωτός που συνθέτει μια έκθεση. Κάθε φωτογραφία που παίρνουμε απαιτεί μια συγκεκριμένη ποσότητα φωτός για να την εκθέσει σωστά. Η προσθήκη ενός stop φωτισμού διπλασιάζοντας την έκθεση θα φωτίσει μια υποεκπροσώπηση εικόνας. Αντίστροφα, η μείωση της έκθεσης κατά ένα stop (κατά το ήμισυ της ποσότητας του φωτός) θα σκουρύνει μια υπερεκφράσιμη εικόνα.

 

Πώς προσθέτετε ή αφαιρείτε φως; Για να γίνει αυτό, πρέπει να αλλάξουμε το διάφραγμα, την ταχύτητα κλείστρου και / ή το ISO.

Οι επιλογές σε μία ρύθμιση θα επιτρέψουν / θα περιορίσουν τις επόμενες επιλογές. Προκειμένου να διατηρηθεί μια εικόνα με την έκθεση (φωτεινότητα της εικόνας) που θέλετε. Αυτό σημαίνει ότι είναι σχετικά απλή η εξισορρόπηση των προσαρμογών. Για παράδειγμα, εάν θέλετε να κάνετε λήψη με ευρύτερο διάφραγμα για να έχετε μικρότερο βάθος πεδίου, ο φακός σας θα αφήσει περισσότερο φωτισμό. Έτσι ώστε να διατηρηθεί η ίδια η έκθεση, πρέπει να ρυθμίσετε την ταχύτητα κλείστρου ή το διάφραγμα με τον ίδιο αριθμό των stop.

Το τρίγωνο έκθεσης θεωρείται καλύτερα ως μια απλή υπενθύμιση αυτής της σχέσης. Σας επιτρέπει να απεικονίσετε γρήγορα πώς η αλλαγή μιας ρύθμισης θα κάνει μια εικόνα πιο φωτεινή ή πιο σκούρα. Και πώς θα πρέπει να είναι ισορροπημένη με τις άλλες δύο ρυθμίσεις. Αν θέλετε να αλλάξετε μια ρύθμιση για να δώσετε περισσότερη φωτεινότητα, πρέπει να την εξισορροπήσετε με μια αλλαγή των ρυθμίσεων που θα αφήσει με λιγότερη φωτεινότητα. Ομοίως, εάν θέλετε να αλλάξετε μια ρύθμιση που θα έχει ως αποτέλεσμα λιγότερο φωτισμό, θα πρέπει να την αυξήσετε ρυθμίζοντας μία ή και τις δύο άλλες ρυθμίσεις.