Η ταχύτητα κλείστρου είναι μία από τις τρεις βασικές λειτουργίες ελέγχου φωτός μιας φωτογραφικής μηχανής. Το άνοιγμα, το ISO και η ταχύτητα κλείστρου λειτουργούν από κοινού για να ρυθμίσουν πόσo φως περνάει στον ψηφιακό αισθητήρα. Αυτά τα στοιχεία ελέγχουν την έκθεση της φωτογραφίας σας.

 Τι είναι η ταχύτητα κλείστρου;

Η ταχύτητα κλείστρου ελέγχει το χρονικό διάστημα που ο ψηφιακός αισθητήρας, εκτίθεται στο φως.

Στην πραγματικότητα, το κλείστρο καθορίζει ποια εικόνα λαμβάνεται . Το κλείστρο είναι ένα μικρό πλαστικό φύλλο ή κουρτίνα που ανοίγει και κλείνει για να επιτρέψει ή εμποδίσει το φως.

Το κλείστρο ανοίγει όταν πατάτε το κουμπί απελευθέρωσης κλείστρου στη φωτογραφική μηχανή για να τραβήξετε μια φωτογραφία. Η ταχύτητα κλείστρου καθορίζει το χρονικό διάστημα που παραμένει ανοιχτό

Πώς μετράται η ταχύτητα κλείστρου

Οι ταχύτητες κλείστρου συνήθως μετριούνται σε κλάσματα ενός δευτερολέπτου, όταν βρίσκονται κάτω από ένα δευτερόλεπτο. Για παράδειγμα, το 1/4 σημαίνει ένα τέταρτο του δευτερολέπτου, ενώ το 1/250 σημαίνει ένα διακόσιο και πεντηκοστό του δευτερολέπτου (ή τέσσερα χιλιοστά του δευτερολέπτου).

Οι περισσότερες σύγχρονες DSLR κάμερες χωρίς κάτοπτρα μπορούν να διαχειριστούν ταχύτητες κλείστρου έως και 1/4000 του δευτερολέπτου, ενώ μερικές μπορούν να χειριστούν πολύ πιο γρήγορες ταχύτητες 1/8000 του δευτερολέπτου και πιο γρήγορα. Από την άλλη πλευρά, η μεγαλύτερη διαθέσιμη ταχύτητα κλείστρου στις περισσότερες DSLR κάμερες χωρίς κάτοπτρο είναι συνήθως 30 δευτερόλεπτα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερη ταχύτητα κλείστρου χρησιμοποιώντας ασύρματους εξωτερικούς διακόπτες, αν είναι απαραίτητο.

Αργή ταχύτητα κλείστρου

Η ταχύτητα κλείστρου θεωρείται “μεγάλη” ή “αργή” όταν είναι βραδύτερη από το 1 / 60ο του δευτερολέπτου. (Να θυμάστε ότι αυτό σημειώνεται με τον αριθμό 60 στο καντράν ή την οθόνη της κάμεράς σας.)

  • Αυτός ο αριθμός προέρχεται από το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να συγκρατήσουν μόνο έναν τυπικό φακό (μεταξύ 35mm και 70mm) σταθερό για 1 / 60th του δευτερολέπτου ή λιγότερο.
  • Αν μια φωτογραφική μηχανή χειρός έχει τραβηχτεί σε έκθεση μεγαλύτερη από 1/60, θα έχετε το κούνημα της κάμερας και η εικόνα θα είναι θολή.
  • Αυτό είναι διαφορετικό από τον συνήθως χρησιμοποιούμενο όρο “μακρά έκθεση” που συνήθως αναφέρεται σε ταχύτητες κλείστρου πάνω από 1 δευτερόλεπτο.

Γρήγορη ταχύτητα κλείστρου

Οι γρήγορες ταχύτητες κλείστρου θεωρούνται γενικά ότι είναι οι ταχύτητες κλείστρου πιο γρήγορα από το 1/500 του δευτερολέπτου.

Μια γρήγορη ταχύτητα κλείστρου είναι συνήθως ό, τι χρειάζεται για να παγώσει μια κίνηση. Εάν φωτογραφίζετε πουλιά, μπορεί να είναι 1/1000 δευτερόλεπτο ή γρηγορότερα. Ωστόσο, για τη γενική φωτογραφία των πιο αργά κινούμενων αντικειμένων, ίσως μπορέσετε να τραβήξετε φωτογραφίες σε 1 / 200ο δευτερόλεπτο, 1 / 100ο δευτερόλεπτο, ή ακόμα περισσότερο, χωρίς να θαμπώσει η εικόνα.

Πώς να ρυθμίσετε την ταχύτητα κλείστρου

Ορισμένες ταχύτητες κλείστρου λειτουργούν καλύτερα από άλλες σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Καθώς μαθαίνετε περισσότερα για τη φωτογραφία, θα ρυθμίζεται πολύ πιο εύκολα την ταχύτητα κλείστρου, ειδικά αν εξασκείστε συχνά.

  • Αν θέλετε να θολώσετε τη κίνηση, μειώστε την ταχύτητα κλείστρου.
  • Για να ρυθμίσετε μια πολύ γρήγορη κατάσταση, αυξήστε την ταχύτητα κλείστρου.

Μην ξεχνάτε ότι επειδή υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές διακυμάνσεις φωτός, καμία ταχύτητα κλείστρου δεν λειτουργεί σε κάθε περίπτωση. Αυτά είναι τα βασικά για να ξεκινήσετε.

Είναι επίσης σημαντικό να έχετε κατά νου ότι οι ταχύτητες αυτών των καταστάσεων αλλάζουν επίσης. Για παράδειγμα, ένας επαγγελματίας παίκτης ποδοσφαίρου θα τρέξει πολύ πιο γρήγορα από έναν ερασιτέχνη.