Οι συμβουλές για τη φωτογράφιση πορτρέτων μπορούν να ποικίλουν από απλές αλλαγές στις ρυθμίσεις της φωτογραφικής μηχανής σας στο φαινομενικά αδύνατο καθήκον να κάνετε τα παιδιά να παραμείνουν ακίνητα.

Αν και πολλοί φωτογράφοι αναβαθμίζουν σε μία αξιοπρεπές DSLR κάμερα για να τους δώσουν μεγαλύτερο έλεγχο όταν λαμβάνουν πορτραίτα της οικογένειας ή φωτογραφίες φίλων, η λήψη φωτογραφιών ανθρώπων είναι πάντα μια πρόκληση.

Η διαφορά μεταξύ ερασιτεχνικών και επαγγελματικών πορτρέτων μπορεί να είναι μεγάλη. Γι ‘αυτό έχουμε συντάξει αυτή τη λίστα με 9 από τις πιο σημαντικές συμβουλές για τα πορτραίτα που κάθε φωτογράφος που πρέπει να γνωρίζει.

1. Ρύθμιση Διαφράγματος

Κατά την λήψη πορτραίτων, είναι καλύτερο να ορίσετε ένα ευρύ άνοιγμα (γύρω στο f/2.8 – f/5.6) για να τραβήξετε ένα μικρό βάθος πεδίου, έτσι ώστε το φόντο πίσω από το θέμα σας να είναι πολύ θολό, ώστε να ξεχωρίζει καλύτερα.


Η διαφορά μεταξύ f/2.8 (αριστερά) και f/5.6 (δεξιά) δεν φαίνεται πολύ, αλλά το ευρύτερο άνοιγμα θολώνει τις λεπτομέρειες φόντου πολύ πιο αποτελεσματικά

2.Φόντο

Το φόντο παίζει ζωτικό ρόλο σε ένα πορτρέτο. Όπως γνωρίζετε, το πορτρέτο αφορά το πρόσωπο κάποιου. Επομένως, είναι σημαντικό να έχετε ένα υπόβαθρο που δεν παρεμβαίνει στο θέμα. Ένα απλούστερο και λιγότερο γεμάτο φόντο λειτουργεί καλύτερα για πορτρέτα. Εντούτοις, μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να προβληθεί έτσι ώστε να αναδειχθεί η προσωπικότητα του θέματος.

Για παράδειγμα, εάν κάνετε μια φωτογραφία δικηγόρου, μπορείτε να το κάνετε στο γραφείο σας, όπου μπορείτε να δείτε στοίβες νομικών βιβλίων ή αναφορών. Η ενσωμάτωσή τους στο παρασκήνιο θα δημιουργήσει ταυτότητα. Ωστόσο, το φόντο δεν χρειάζεται να είναι προεξέχον. Κάντε το θόρυβο ή την ασάφεια εστιάζοντας στο θέμα. Το ίδιο ισχύει για σχεδόν όλους τους τύπους πορτρέτων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι καλή ιδέα να θολώσετε ή να εξασθενίσετε το φόντο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση φακού ζουμ και λήψης από μικρή απόσταση ή με χειροκίνητη ρύθμιση ευρύ διαφράγματος.

3. Γωνίες και πόζες

Η θέση και η γωνία του σώματος και του προσώπου παίζουν βασικό ρόλο. Κοιτάζοντας κατ ‘ευθείαν στην κάμερα με ακίνητη έκφραση μπορεί να είναι βαρετή. Προσπαθήστε να κάνετε τα πορτρέτα σας λίγο πιο διαφορετικά με κάποια παρέμβαση. Ίσως είναι ένα φιλόξενο χαμόγελο, μια σέξι έκφραση, μια φανταχτερή ματιά, γυρίζοντας το πηγούνι προς τα κάτω ή προς τα πάνω, στρέφοντας το κεφάλι προς τα πίσω ενώ περπατάτε προς τα εμπρός, ή κάθονται και κοιτώντας ψηλά. Πειραματιστείτε με τις πόζες και θα πάρετε μερικά άψογα πορτρέτα.

4. Φως

Το θέμα του φωτός αξίζει το δικό του άρθρο, αλλά για να είναι συνοπτικό, υπάρχουν δύο σημαντικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε. Ακριβώς όπως το τεχνητό φως είναι πολύ κατευθυντικό, το φυσικό φως πρέπει να είναι και αυτός ο τρόπος. Για το λόγο αυτό, η χρήση του φωτός παραθύρων είναι τόσο δημοφιλής.

Επιπλέον, όταν γυρίζετε σε εξωτερικούς χώρους, η συνείδηση ​​της κατεύθυνσης του φωτός είναι εγγενής. Για να επιτύχετε τον καλύτερο φωτισμό, θέστε το θέμα στην πηγή φωτός. Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας τη δέσμη φωτός που προέρχεται από τα άκρα του δρόμου σε στενά σοκάκια ή το φως που προέρχεται από το μεγάλο άνοιγμα στις αποθήκες ή τα συνεργεία. Η παραπάνω εικόνα λήφθηκε μεσαία στην πόρτα ενός μπαρ. Στην περίπτωση των ανοικτών πεδίων, το φως πολλές φορές προέρχεται από το πάνω κεφάλι. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η κλίση των αντικειμένων ελαφρώς προς τα πάνω προς το φως έχει αποδειχθεί ότι είναι συναισθηματική.

Ο δεύτερος κανόνας είναι η ώρα της ημέρας. Παρόλο που το κλισέ και ο συνωμότης, η χρυσή ώρα είναι ένα πραγματικό πράγμα. Το πιο σημαντικό είναι ότι είναι δωρεάν και ίσως το καλύτερο φως που κάθε φωτογράφος θα χρησιμοποιήσει ποτέ εάν χρησιμοποιηθεί σωστά. Μια ώρα πριν το ηλιοβασίλεμα, ολόκληρος ο ουρανός είναι ένα τεράστιο μαλακό κιβώτιο. Το σκληρό φως που προκύπτει από το άμεσο ηλιακό φως είναι πολύ δύσκολο να εργαστεί.

5. Ρυθμίσεις Ταχύτητας κλείστρου

Όταν ρυθμίζετε την ταχύτητα κλείστρου, επηρεάζει το εστιακό μήκος του φακού σας, διαφορετικά το κούνημα της κάμερας (και τα θολή αποτελέσματα) θα αποτελέσει πρόβλημα.

Κατά γενικό κανόνα, βεβαιωθείτε ότι η ταχύτητα κλείστρου σας είναι υψηλότερη από την πραγματική εστιακή απόσταση. Για παράδειγμα, στα 200mm χρησιμοποιήστε ταχύτητα κλείστρου 1/250 sec ή γρηγορότερη.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι μπορείτε να ξεφύγετε με χαμηλότερες ταχύτητες κλείστρου όταν χρησιμοποιείτε φακό ευρείας γωνίας – όπως 1 / 20sec με εστιακή απόσταση 18mm.

Ενώ δεν θα βοηθήσει αν το θέμα σας κινείται γρήγορα, μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε το σύστημα αντι-κούνημα της μηχανής. Ενώ ορισμένα συστήματα κάμερας έχουν αυτό το ενσωματωμένο γύρω από τον αισθητήρα, τα συστήματα κάμερας προτιμούν να έχουν το σύστημα στο φακό – το πλεονέκτημα είναι ότι μπορείτε να δείτε το αποτέλεσμα στο σκόπευτρο.

Ο κάθε φακός δεν θα διαθέτει αυτή την τεχνολογία, αλλά αν το έχετε, χρησιμοποιήστε το. Θα έχετε τη δυνατότητα να πυροβολείτε χειροκίνητα σε πολύ χαμηλότερες ταχύτητες κλείστρου από ό, τι κανονικά θα μπορούσατε να κάνετε κανονικά και ακόμα να έρθετε μακριά με αιχμηρές βολές.

 

6. Σκύψτε ή σταθείτε πιο ψηλά

Η λήψη ενός πορτρέτου δεν γίνεται πάντα στο επίπεδο των ματιών. Η τοποθέτηση της φωτογραφικής μηχανής σε υψηλή ή χαμηλή στάθμη, διατηρώντας την εστίαση στα μάτια, αναδεικνύει ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά και προσθέτει διαφορετικές γεύσεις στα πορτρέτα. Κάντε το μοντέλο να καθίσει, να σηκωθεί, να ανέβει στο σκαμνί ή στη σκάλα ή στις σκάλες. Ή πηγαίνετε ψηλά, ανεβαίνετε ή τοποθετήστε την κάμερα ψηλά. Θα έχετε όλο και περισσότερες ενδιαφέρουσες επιλογές.

7. Εστίαση

Όπως λέγεται, «Τα μάτια είναι οι καθρέφτες του μυαλού». Αυτό ισχύει και στα πορτραίτα. Κατά τη λήψη πορτρέτων, η εστίασή σας πρέπει να είναι τα μάτια του μοντέλου σας. Τα μάτια έχουν πολλές ιστορίες για να πουν, και ως καλός φωτογράφος πορτρέτου. θα πρέπει να μπορείτε να τα φέρετε στις φωτογραφίες σας. Και δεν είναι πάντα ένα χαμογελαστό πρόσωπο που κάνει ένα καλό πορτρέτο. Προσπαθήστε να καταγράφετε διαφορετικές εκφράσεις διατηρώντας ταυτόχρονα την εστίαση στα μάτια.

Όταν χρησιμοποιείτε μεγάλα ανοίγματα (ειδικά f/2,8 ή γρηγορότερα), το βάθος πεδίου σας μειώνεται δραματικά, οπότε είναι πολύ σημαντικό να εστιάζετε , διαφορετικά θα μπορούσατε να καταλήξετε με χαρακτηριστικά προσώπου εκτός εστίασης.

Σε κοντινές φωτογραφίες, εστιάστε στα μάτια. με ευρύτερες συνθέσεις, εστιαάστε στο κεφάλι. Για να βοηθήσετε με την ακριβή εστίαση, επιλέξτε χειροκίνητα ένα μόνο σημείο αυτόματης εστίασης (AF).

Μια καλή τεχνική είναι να ρυθμίσετε το κεντρικό σημείο AF, πιέστε το κουμπί κλείστρου για να εστιάσετε στα μάτια / το κεφάλι και στη συνέχεια ανασυνθέστε το για να τοποθετήσετε το θέμα σας σε μια πλευρά πριν πιέσετε πλήρως το κουμπί – αυτό είναι συχνά πολύ πιο γρήγορος τρόπος λήψης από το να παίζεις με σημεία AF.

Εναλλακτικά, ρυθμίστε τα σημεία AF στις άνω γωνίες και τοποθετήστε τα πάνω στα μάτια του υποκειμένου για να τραβήξετε τη φωτογραφία. Κάθε επιλογή θα σας βοηθήσει να τοποθετήσετε το θέμα εκτός κέντρου για μια πιο ισορροπημένη σύνθεση.

8. Επιλογή Φακών

Η επιλογή του φακού σας έχει μεγάλη επίδραση στις φωτογραφίες πορτρέτου σας. Για τα πορτραίτα με οπτική πρόσκρουση ένας φακός ευρείας γωνίας είναι απαραίτητος. Η λήψη από χαμηλή γωνία θα κάνει το θέμα σας πιο ψηλό από ό, τι στην πραγματικότητα. Αυτή είναι μια εξαιρετική τεχνική για την “εξαπάτηση” του ματιού και την αλλαγή της προοπτικής των αντικειμένων και των ανθρώπων. Ωστόσο, προσέξτε να μην πάτε πολύ κοντά, καθώς μπορεί να δείτε κάποια παραμόρφωση, η οποία δεν είναι κολακευτική καθόλου! Για να προσθέσετε ακόμα περισσότερο δράμα σε ένα πλάνο ευρείας γωνίας, απλά δοκιμάστε να γείρετε τη φωτογραφική μηχανή σε γωνία.

Όταν χρησιμοποιείτε ένα μέσο τηλεφακό όπως 85mm ή 105mm, το μοντέλο εξακολουθεί να είναι το κύριο θέμα στη σκηνή, αλλά το φόντο παίζει σημαντικό ρόλο στην εικόνα – τα βήματα της λήψης παραπάνω φαίνονται εκτός εστίασης και λειτουργούν ως ένα άλλο σημείο ενδιαφέροντος . Πάντα να προσέχετε τι συμβαίνει στο παρασκήνιο.

Ο τηλεφακός όπως το 70-200mm f / 2.8 είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία για τη δημιουργία εκπληκτικών πορτρέτων. Αν ενεργοποιήσετε τη μεγέθυνση σας για να εστιάσετε περισσότερο στο θέμα σας, μπορείτε στη συνέχεια να μειώσετε την ποσότητα των παρεκκλίσεων φόντου και προσκηνίου στην οθόνη.

9. Απλότητα στην επικοινωνία

Κρατήστε το απλό και παιχνιδιάρικο, λειτουργεί σε όλα τα επαγγέλματα. Στη φωτογραφία, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε την επικοινωνία απλή μαζί σας.

Αφήστε τους να σας κάνουν ερωτήσεις και να κάνετε ό, τι καλύτερο μπορείτε να είστε ευγενικοί στις απαντήσεις σας. Θα σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα το ένα το άλλο και θα έχετε τη δυνατότητα να καταγράφετε τα καλύτερα πορτρέτα.