Το ταξίδι από το να είσαι αρχάριος και τελικά το να είσαι επαγγελματίας είναι το ήμισυ της διασκέδασης της φωτογραφίας. Οι περισσότεροι άνθρωποι παραιτούνται από τη φωτογραφία επειδή απογοητεύονται. Αφού έχουν ξοδέψει χιλιάδες ευρώ με τα εργαλεία τους μόνο για να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι ακόμα σε θέση να τραβήξουν “καλές” φωτογραφίες.  Αυτό συμβαίνει όταν προσπαθούν να αντιγράψουν το ύφος κάποιου άλλου.

Ακολουθεί λίστα με συμβουλές για να μπορέσετε να ανεβείτε επίπεδο και να τραβάτε φωτογραφίες με το δικό σας προσωπικό στυλ.

1.Φωτογραφίστε ότι σας αρέσει

Κοιτάξτε τον κόσμο γύρω σας και αναγνωρίστε τα πράγματα που σας εμπνέουν. Θα μπορούσε να είναι κάτι τόσο απλό όσο τα παιδιά τρέχουν γύρω στο πάρκο ή ένα τζετ που πετάει στον ουρανό αφήνοντας ένα ίχνος καπνού πίσω από αυτό. Πηγαίνετε για αυτό που σας ενδιαφέρει. Τραβήξτε τι θέλετε και όχι τι χρειάζεστε. Αυτή η τεχνική θα σας βοηθήσει να αναδείξετε το καλύτερο εαυτό σας. Συνεχίστε αυτό και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, θα δείτε σίγουρα μια μεγάλη διαφορά από τη στιγμή που άρχισες .

2. Γνωρίστε τον εξοπλισμό σας

Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με τα εργαλεία που χρησιμοποιείτε, πιθανότατα θα τραβήξετε κακά πλάνα. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η φωτογραφική μηχανή σας θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι ακριβώς είναι ικανή να προσφέρει. Είναι το πρώτο βήμα στη μετάβαση από τη λήψη σε αυτόματη λήψη σε χειροκίνητη λειτουργία.

3. Αλληλεπίδραση με άλλους φωτογράφους

Συμμετέχετε σε ομάδες φωτογραφιών στο Facebook, δημοσιεύστε στο Flickr, εμπλακείτε σε συνομιλίες και αλληλεπιδράτε με άλλους φωτογράφους. Θα μάθετε πολλά και τελικά θα αρχίσετε να μοιράζεστε τις γνώσεις σας με άλλους.

4. Μην φοβάστε το σκοτάδι

Οι περισσότεροι ερασιτέχνες φωτογράφοι κλείνουν τις κάμερές τους μόλις ο ήλιος αρχίζει να δύει αλλά αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί κανείς να κάνει. Η νυχτερινή ώρα εμφανίζει τον κόσμο μπροστά σας υπό διαφορετικό φως. Ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε τις μακροχρόνιες εκθέσεις, τις εξωτερικές αναλαμπές, τα φωτεινά μονοπάτια κ.λπ. Παίξτε με τις αργές επιλογές κλείστρου και υπάρχουν πολλά περισσότερα που θα μπορείτε να κάνετε εκτός από τη λήψη σε φωτισμό ημέρας.

5.Ο Κανόνας των Τρίτων

Εάν ξεκινάτε απλά με τη φωτογραφία τοπίου, δοκιμάστε να διαιρέσετε το πλαίσιο σας σε φανταστικά τρίτα και, στη συνέχεια, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει κάποιο οπτικό ενδιαφέρον σε κάθε σημείο όπου τέμνονται αυτές οι γραμμές. Εάν φωτογραφίζετε έναν ορίζοντα, τοποθετήστε το σε μια από τις γραμμές που έχετε φανταστεί στο σκελετό σας. Φανταστείτε ότι ο φακός σας διαιρείται με τέσσερις γραμμές, δύο οριζόντια και δύο κατακόρυφα, δημιουργώντας ένα πλέγμα με εννέα τετράγωνα. Θα διαπιστώσετε ότι οι εικόνες σας είναι ακόμα καλύτερο αν μπορείτε να καταφέρετε να βρείτε ένα κοντινό και πολύ μακρινό σημείο εστίασης σε κάθε μια από τις γωνίες των διαγωνίων.

6.Αποφύγετε το κούνημα της κάμερας

Το κούνημα ή η θόλωση της κάμερας είναι κάτι που μπορεί να καταστρέψει μια φωτογραφία.

Πρώτον, θα πρέπει να μάθετε πώς να κρατάτε σωστά τη φωτογραφική μηχανή σας. Χρησιμοποιήστε και τα δύο χέρια, το ένα γύρω από το σώμα και το ένα γύρω από το φακό και κρατήστε την κάμερα κοντά στο σώμα σας για υποστήριξη.

Επίσης, για φορητές λήψεις, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ταχύτητα κλείστρου που είναι κατάλληλη για το εστιακό μήκος του φακού σας. Εάν η ταχύτητα κλείστρου είναι πολύ αργή, οποιαδήποτε μη σκόπιμη κίνηση της φωτογραφικής μηχανής θα έχει ως αποτέλεσμα ολόκληρη η φωτογραφία σας να βγαίνει θολή. Ο κανόνας δεν είναι να πυροβολείτε με ταχύτητα κλείστρου που είναι πιο αργή από το εστιακό σας μήκος για να ελαχιστοποιήσετε αυτό το πρόβλημα:

1 / Εστιακό μήκος (σε mm) = Ελάχιστη ταχύτητα κλείστρου (σε δευτερόλεπτα)

Έτσι, για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείτε φακό 100 mm, τότε η ταχύτητα κλείστρου σας δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 1 / 100th του δευτερολέπτου.

Χρησιμοποιήστε ένα τρίποδο ή μονόποδο όποτε είναι δυνατόν

7.Χρησιμοποιήστε Απλά Φόντα

Η απλή προσέγγιση είναι συνήθως η καλύτερη στην ψηφιακή φωτογραφία και θα πρέπει να αποφασίσετε τι πρέπει να κάνετε κατά την λήψη, χωρίς να συμπεριλάβετε οτιδήποτε αποσπά την προσοχής σας.

Αν είναι δυνατόν, επιλέξτε ένα απλό φόντο – με άλλα λόγια, ουδέτερα χρώματα και απλά μοτίβα. Θέλετε το μάτι να τραβιέται προς το εστιακό σημείο της εικόνας και όχι ένα μπάλωμα του χρώματος ή ένα περίεργο κτίριο στο παρασκήνιο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε έναν πυροβολισμό όπου το μοντέλο τοποθετείται στο κέντρο.

8.Εξάσκηση, εξάσκηση και πάλι εξάσκηση

Δεν χρειάζεται να κάνετε όλες αυτές τις τεχνικές φωτογραφίας κάθε μέρα. Κάνετε ένα πράγμα κάθε φορά, αλλά συνεχίστε να το κάνετε καθημερινά. Σύντομα θα εξοικειωθείτε με την κάμερά σας. Δυνατότητες που θα σας βοηθήσουν  για να τραβήξετε εκπληκτικές εικόνες. Η εξάσκηση μόνο θα σας κάνει καλύτερους. Συνεχίστε λοιπόν. Ακόμη και αν αποτύχετε να πάρετε καλά πλάνα κρατήστε τα πλάνα με πρόθεση να πάρετε καλύτερα στο μέλλον. Σύντομα θα δείτε μια διαφορά στις φωτογραφίες που τραβήξατε τώρα και εκείνες που είχαν τραβηχτεί παλαιότερα.