Οι νυχτερινές φωτογραφίες μπορεί να είναι εξαιρετικά απογοητευτικές. Ειδικά όταν δεν ξέρετε τι κάνετε. Βέβαια, αν η τεχνική είναι σωστή το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να γίνεται καλύτεροι στις νυχτερινές λήψεις σας.

Ανακαλύψτε αυτά που δεν βλέπετε

Οι νυχτερινές φωτογραφίες  είναι ένας μεγάλος ισοσταθμιστής. Όταν είναι αρκετά σκοτεινά έξω, είναι σαν να ζωγραφίζετε σε ένα κενό καμβά. Οι παράγοντες όπως ο καιρός και οι άνθρωποι δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα.

Ένας παράγοντας που θα επηρέαζε το χρώμα στη φωτογραφία σας σε άλλες συνθήκες, μπορεί τώρα να επηρεάσει την αντίθεση. Η νυχτερινή φωτογραφία βασίζεται σε κάποιες από τις ίδιες αρχές της ασπρόμαυρης φωτογραφίας.

Η νύχτα μπορεί να παράγει ασυνήθιστα αποτελέσματα που οι άνθρωποι δεν συνηθίζουν να βλέπουν. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τον νυχτερινό ουρανό. Με μεγάλους χρόνους έκθεσης, θα αρχίσετε να βλέπετε αστέρια που δεν συνειδητοποιήσατε ότι ήταν εκεί.

Όταν προσπαθούμε να βρούμε τις καλύτερες τοποθεσίες, υπάρχουν δύο τρόποι. Είτε επισκέπτεστε νύχτα ένα μέρος που ήδη ξέρετε, είτε επιλέγετε μια νέα τοποθεσία.

garden at night

Ανακαλύπτοντας το άγνωστο, ξεκινάτε ξανά. Δεν μπορείτε να υπονοήσετε ή να παρανοήσετε μια περιοχή.

Φυσικά, οι περιοχές που γνωρίζετε θα φαίνονται διαφορετικές τη νύχτα . Ωστόσο, γνωρίζετε τον τόπο και μπορεί να κολλήσετε φωτογραφίζοντας το ίδιο πράγμα.

Ξεφεύγοντας από τη συνήθη περιοχή σας, αναγκάζετε τον εαυτό σας να δείτε κάτι καινούργιο, με φρέσκα μάτια.

Ρυθμίσεις για νυχτερινές φωτογραφίες

Θα πρέπει πρώτα να έχετε καλή κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της έκθεσης. Αν δεν είστε σίγουροι, διαβάστε το άρθρο μας : Τι είναι η έκθεση ( exposure ).

Υπάρχουν τρεις παράγοντες που επηρεάζουν την έκθεση. Αυτά είναι η ταχύτητα κλείστρου, το διάφραγμα και το ISO . Τα χρησιμοποιούμε διαφορετικά τη νύχτα.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να βγάλετε τη μηχανή σας από τη λειτουργία αυτόματης λειτουργίας και να την ρυθμίσετε σε χειροκίνητη λειτουργία. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε πλήρη έλεγχο σε όλες αυτές τις ρυθμίσεις έκθεσης.

Οι συνθήκες χαμηλού φωτισμού σημαίνουν ότι θα χρειαστεί να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας για να αντισταθμίσετε τη σωστή έκθεση. Μπορεί να χρειαστεί να διευρύνετε το διάφραγμα σας, να επιβραδύνετε την ταχύτητα κλείστρου σας και / ή να αυξήσετε το ISO σας.

Όταν εντοπίσετε για πρώτη φορά μια σκηνή που θέλετε να συλλάβετε, αυξήστε την ταχύτητα κλείστρου και τραβήξτε μια φωτογραφία περίπου 1 δευτερολέπτου. Αυτό θα δώσει περισσότερο φως.
Στη συνέχεια, χαμηλώστε το ISO , όσο πιο χαμηλά μπορείτε, για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα βγει μια φωτογραφία με πολύ θόρυβο.
Τέλος δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερη ταχύτητα κλείστρου.

Σε πολύ σκοτεινές καταστάσεις, αυξήστε το ISO και την ταχύτητα κλείστρου. Ταυτόχρονα, μειώστε το διάφραγμα.

Το ISO θα παράγει ένα κοφτερό αποτέλεσμα στις φωτογραφίες σας, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για δημιουργικά αποτελέσματα αν γνωρίζετε τι κάνετε.

night house
ISO 400, 30″ ,f/5

Χρήση Τρίποδου

Η πιο δημοφιλής επιλογή για τις νυχτερινές φωτογραφίες είναι η χρήση ενός τρίποδου. Αυτό μας επιτρέπει μεγάλη έκθεση. Και σας δίνει τη δυνατότητα να παίζετε με πιο όμορφα εφέ.

Υπάρχουν, ωστόσο, μερικά σημεία που πρέπει να έχετε κατά νου όταν χρησιμοποιείτε ένα τρίποδο:

  • Βεβαιωθείτε ότι είναι πατάει καλά στο έδαφος και προστατεύετε από τον άνεμο. Ακόμα και μικρή κίνηση θα θολώσει τις φωτογραφίες σας.
  • Χρησιμοποιήστε ένα καλώδιο απελευθέρωσης κλείστρου για να εμποδίσετε το κούνημα της φωτογραφικής μηχανής
  • Απενεργοποιήστε οποιοδήποτε σταθεροποιητή εικόνας (image stabilization)

Ιδέες για νυχτερινές φωτογραφίες

Όταν η νυχτερινή φωτογραφία γίνεται διασκεδαστική. Υπάρχουν μερικές πραγματικά δροσερές, δημιουργικές ιδέες και εφέ που απλά δεν μπορείτε να επιτύχετε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα Light Trails είναι διασκεδαστικά γιατί, αν τα ελέγχετε, μπορείτε να κάνετε ό, τι θέλετε μαζί τους. Χαμηλό ISO και μεγάλη ταχύτητα κλείστρου (10-30″).

 light-trails-example

Οι αντανακλάσεις είναι πολύ πιο δύσκολο να καταγραφούν κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς εξαρτώνται από το φως σε μια σκηνή. Όταν αφαιρείτε το φυσικό φως, πρέπει μόνο να ανησυχείτε για το τεχνητό φως.

Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο χρώμα. Αυτά θα συγχωνευθούν στις αντανακλάσεις στο νερό. Θα δημιουργήσει μια ομαλή αντίθεση.

reflections example

Η Σελήνη είναι μία από τις μοναδικές συνεχείς πηγές φωτός τη νύχτα. Μπορεί να παράγει μερικά πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα για τη νυχτερινή φωτογραφία.

Η κίνηση είναι μια προφανής επιλογή για φωτογραφίες με μεγαλύτερες εκθέσεις. Μπορείτε εύκολα να επιτύχετε την αντίθεση ανάμεσα στα κινούμενα αντικείμενα με μια φωτογραφική μηχανή τοποθετημένη στο τρίποδο.

Οι νυχτερινές φωτογραφίες του ουρανού προσφέρουν ποικίλα εφέ. Μπορείτε να συμπεριλάβετε την κίνηση των σύννεφων ή περισσότερη λεπτομέρεια στα αστέρια.

Η έκθεση οποιασδήποτε φωτογραφίας για αρκετό χρονικό διάστημα επιτρέπει μικρή ποσότητα φωτός στον ουρανό να πολλαπλασαιστεί αρκετές φορές για να παράγει ένα δροσερό μπλε / πορφυρό χρώμα.